Aanleveren eigen ontwerp

Kaartje van Karton – eigen ontwerp laten drukken- specificaties:

Ben je een (grafisch) ontwerper en wil je graag je eigen ontwerp als geboortekaartje of trouwkaart aanleveren en op karton laten drukken? Dat kan! Wel willen we graag van te voren het ontwerp zien om te bekijken of het ontwerp geschikt is voor zeefdruk.

Zeefdruk is, zoals het woord, al zegt drukewerk middels een fijne zeef. De hele zeef wordt dicht gesmeerd met een emulsie waarbij het te drukken oppervlakte open blijft. Vervolgens wordt er met een rakel (soort van raamwisser) een dunne laag inkt over de zeef getrokken, waardoor er via de open oppervlaktes inkt op de kaart wordt aangebracht. De zeef zelf heeft hele kleine gaatjes.

Waarmee dien je rekening te houden met je eigen ontwerp:

– Te dunne lijntjes (kleiner dan 0,75 punt) lopen dicht als deze zijn uitgespaard in een vol vlak

– Te dunne lijntjes (kleiner dan 0,75 punten) worden niet gedrukt

– Vlakken in verschillende kleuren, die tegen elkaar aan zijn geplaatst, kunnen elkaar overlappen (overloop). Het drukken van de kaarten gaat per kleur. Verschuiving kan voorkomen.

– Foto’s met grote contrasten kunnen worden gedrukt. Je krijgt dan een hele grove ronde pixels, gepointilleerd effect. Wij raden aan om foto’s niet te zeefdrukken.

– Te dunne teksten kunnen niet goed leesbaar zijn. Bijvoorbeeld bij witte inkt op grijs karton. Gebruik dan een steviger lettertype

Hoe je eigen ontwerp aan te leveren?

– Adobe Illustrator.

– Geen Adobe Photoshop! De kwaliteit is altijd lager en minder mooi dan vector.

– Geen jpg of ingesloten plaatjes, enkel vector.

– Teksten in contouren (op de Mac: command shift O. Op windows PC: ctrl shift O).

– Bestand op het af te drukken formaat met 3 mm bleed

Heb je hier vragen over? Neem dan even contact met ons op.